Falun

34-åringen ska ej psykundersökas

Den 34-årige man som är häktad misstänkt för att ha mördat sin sambo i Falun kommer inte att undersökas psykiskt i en så kallad paragraf 7-utredning. Det har Falu tingsrätt nu på förmiddagen sagt nej till.

En paragraf 7-undersökning är en personutredning i ett brottmål. Till skillnad från det som kallas rättspsykiatrisk undersökning, RPU, får den göras utan att skuldfrågan är klarlagd.

Vid en paragraf 7-utredning får den misstänkte under några timmar träffa en särskilt utbildad psykiater. Och utslaget av en sådan utredning är bara rådgivande om och när domstolen ska ta ställning till om en RPU ska göras.

När det gäller fallet med 34-åringen i Falun är det åklagaren som hos tingsrätten begärt att en paragraf 7-utredningen görs. 34-åringen och hans försvarare har motsatt sig en sådan, och får gehör för det hos Falu tingsrätt som nu på förmiddagen avslagit åklagarens begäran.

Det finns för närvarande inte skäl att besluta om en paragraf 7-utredning, menar tingsrätten som i beslutet hänvar till att den misstänkte motsatt sig en sådan.

I går begärde åklagaren också att häktningen av 34-åringen förlängs till den 5 mars. Det har försvaret gått med på. Och den 5 mars är därför det datum som tills vidare gäller för att väcka åtal.

Dalanytt
dalanytt@sr.se