Strejkade mot Nationaldemokrater

Stämningen var spänd idag när elever vid Kristinegymnasiet i Falun protesterade mot att Nationaldemokraterna tilläts besöka skolan. Ett 40-tal elever strejkade.

Ida Skogkvist var en av de strejkande eleverna. Hon vill inte att något politiskt parti överhuvudtaget ska få propagera på skolan.

- I grunden handlar det om alla partier, men det som startade strejken var att det är Nationaldemokraterna som kommer hit. Skollagen säger att rasistiska åsikter inte ska förekomma men så blir det ju om de kommer hit, säger Ida Skogkvist.

När Nationaldemokraterna dök upp i entrén på Kristinegymnasiet så satte sig eleverna demonstrativt med ryggen mot. Omkring klockan halv ett gick brandlarmet och aktionen avbröts. Skolan utrymdes, men det brann inte. När eleverna samlades utanför entrén så smög nationaldemokraterna ut bakvägen.

Marc Abrhamsson är partiledare. Han tycker inte att politiska partier ska förbjudas på skolan.

- Jag tycker att det är helt fel tänkt. Det borde ligga i elevernas intressen att låta alla politiska partier få en möjlighet att presentera sin politik så att man kan ha en fri öppen debatt - det är ganska avgörande för att det demokratiska samhället ska bestå, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista