1 av 5
2 av 5
Spillkråka
3 av 5
Gråspett
4 av 5
Tretåig hackspett.
5 av 5
Mindre hackspett

Flera hackspettsarter hotade

Av sju hackspettsarter finns sex säkert i Dalarna. Men flera av dem är starkt hotade. Det gäller bland annat gröngölingen och även den tretåiga hackspetten får det allt svårare. Däremot hoppas man snart få tillbaka den vitryggiga hackspetten i länet.

– Gröngölingen tycks ha farit mycket illa av den förvandling, som skett i landskapet, förklarar fågelexperten Staffan Müller i Insjön. Det kan bero på att allt fler betesmarker har försvunnit, gröngölingen vill gärna rota runt i komockor efter mat.

Den andra gröna hackspetten är gråspetten, som det finns betydligt fler av i Dalarna.

– Det verkar vara en fågel, som haft fördel av omvandlingen i naturen, tror Staffan Müller.

Hoppas på vitryggen

Den vitryggiga hackspetten har varit försvunnen från Dalarnas natur i flera år. Den häckar numera enbart på några få platser i landet.

– Möjligtvis finns det någon vitrygg i Avestatrakten i södra Dalarna, men vi arbetar hårt på att få den tillbaka igen redan i år, säger Staffan Müller förhoppningsfullt.

– Det är det förändrade skogsbruket, som gör att många hackspettsarter har svårt att klara sig, förklarar Staffan Müller. De är väldigt beroende av att ha rätt miljö.

Han ser därför att man vid avverkning sparar stubbar, aspar och andra träd som hackspettarna kan leva av.

–- Den tretåiga hackspetten är exempelvis beroende av döda granar.

Sju hackspettsarter

Det finns totalt sju hackspettsarter. Det är större och mindre hackspett, gråspett, gröngöling, göktyta, spillkråka och vitryggig hackspett. Samtliga utom vitryggen finns med säkerhet i Dalarna.

-– Vill man få en härlig hackspettsuppelevelse ska man gå tidigt en morgon från vecka 9 eller 10 och framåt. Då inleder de dagen med sitt trummande, som är ett revirmarkerande.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".