Leksand sämst på jämlik idrott

Hockeyn tar död på tjejidrotten i Leksand. Det är en uppfattning, som förstärks av en sammanställning, som visar att Leksand är sämst i Dalarna på jämställdhet inom ungdomsidrott. Andra kommuner har arbetat mer aktivt på att rätta till sådana missförhållanden.

Det är tidningen Dagens Samhälle, som gjort sammanställningen. Den visar hur aktiva tjejer och killar i åldrarna 7-20 år var i en idrottsförening 2008.

Killarna dominerar i de allra flesta Dalakommuner. I Leksand är tjejerna hela 50 procent mindre aktiva än vad killarna är.

– Som tjej är väl många rädda för att bli ensamma, eftersom det här handlar mycket om hockey, innebandy och fotboll, säger Elin Borong och Viktoria Puhakka, som går i klass sex i Insjön. Och det är sporter som domineras av killar.

Louise Tysklind är socialdemokratisk ordförande i kultur och fritidsnämnden i Leksand. Hon är bekymrad över kartläggningens resultat.

– Det här känns inte alls roligt, säger hon. Det är precis lika viktigt att tjejer är fysiskt aktiva som att killarna är det. Det här måste vi ta tag i.

– Ett tänkbart sätt att rätta till det här, kan vara att ge extra bidrag till föreningar som engagerar tjejer.

 Medveten tjejsatsning

Det ser inte likadant ut i alla Dalakommuner. I Malung-Sälen, Säter och Vansbro är det tjejerna som dominerar.

I Malung-Sälen får tjejerna större bidrag i idrottsföreningarna.

– Det är en helt medveten satsning, förklarar kommunalrådet Kurt Podgorski.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".