Takras

Snön oroar många husägare

Många husägare är oroliga för sina tak med anledning av de stora mängder snö som har kommit. Och det är hög tid att skotta om det ligger mer än en halv meter snö på taken.

Ja hur orolig bör man vara som villaägare, för att taket inte ska hålla för de stora snömängder som har kommit? Och vilka varningstecken ska man vara observant på? Det här är några frågor som många ställer sig idag.

– Några indikationer på att det börjar bli för mycket snö, är tex när det börjar bli svårt att öppna och stänga dörrar och fönster eller när det finns missljud, som mycket knarr i huset. Det säger Stefan Edin som är byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarnas riksförbund.

 Riktvärde för vad hus klarar

– En halv meter snö är vad de flesta hus är dimensionerade för, enligt Stefan Edin på Villaägarnas riksförbund. Och ligger det mer snö än så på taken är det dags att skotta, säger han.

Inga skador än

Dalarnas Försäkringsbolag får in många frågor från framförallt är villa- eller fritidshusägare. De flesta förfrågningar handlar om snö på taket och om man ska skotta eller inte skotta.

Hittills har det inte varit några skador på vare sig villor eller fritidshus på grund av snön, enligt försäkringsbolaget.

– De platta taken är ju ofta en betydligt större risk, säger Åke Andersson skadechef på Dalarnas Försäkringsbolag. Och han säger att försäkringen gäller om bostadshus eller fritidshus skadas på grund av av snötrycket.

reportrar Lars Svan och Sofia Rågenklint
sofia.ragenklint@sr.selars.svan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista