1 av 3
2 av 3
3 av 3

Kungsörnar fortsätter överraska

När projektet med kungsörnar inleddes i Leksand i mitten av 90-talet hade man besök av 10-15 fåglar. Den här vintern har antalet stigit till ett 90-tal. Och en fågel som varit borta i sju år, kom plötsligt tillbaka.

– Örnar beskrivs ibland som en blandning mellan skönhet och styrka. Det är en fascinerande fågel, säger Bogdan Persson.

Vi står i ett gömsle och tittar på några örnar vid en utfodringsplats i Leksandsskogarna. Han har arbetat med örnprojektet där sedan mitten av 1990-talet.

– Det började med att vi fotograferade örnarna, berättar han. Sedan växte intresset, så vi började katalogisera dem också och det hela ingår nu i ett seriöst forskningsprojekt.

Första vintern räknande man till 14 kungsörnar vid utfodringsplatsen. Den här vintern är man hittills upp i ett 90-tal. Även en del havsörnar brukar söka sig till maten, hittils i vinter har det kommit sju fåglar.

– Det är en utveckling, som man blir positivt överraskad av varje vinter, säger Bogdan Persson.

Med hjälp av ringmärkningen, går det att se var en del av kungsörnarna kommer ifrån.

– Det är från norra Dalarna, norra delarna av Sverige, Norge, Finland och vi har till och med haft en havsörn från Ryssland, berättar Bogdan Persson.

Han berättar också om en märklig händelse.

– Plötsligt dök det upp en norsk örn, som varit borta härifrån i sju år. Den kom tillbaka exakt samma dag, som den försvann på.

Anledningen till att allt flera örnarna kommer, har bland annat en förklaring:

– Mat. De har upptäckt att det finns mat här.

Kungsörnar kan bli förhållandevis gamla, upp till åldrar kring 35 år. Den äldsta man noterat i Leksand var en örn, som var 26 år gammal.

I Dalarna beräknas det finnas 10-15 kungsörnar och i hela landet mellan 300 och 400.

– Det är svårt att inventera kungsörnar, framhåller Bogdan Persson. Det är fåglar som häckar långt inne i skogarna och inte gör så stort väsen av sig.

– Den är inte akut hotad, men behöver ändå en del hjälp för att kunna klara sig, som exempelvis med mat på utfodringsplatser vintertid.

alf-jan.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".