Felaktig ecodriving ger dåliga bromsar

Att köra mjukt och jämnt ska vara ett miljövänligt sätt att köra bil på. Men dålig information om vikten av att också se till att motionera bromsarna får trafikfarliga konsekvenser.

Ecodriving, eller så kallad sparsam körning, innebär bland annat är att bromsa och gasa så lite så möjligt för att spara på både bensin och miljön. Men dåliga kunskaper bland bilförare om vådan av att bromsa för lite ser man nu resultatet av på Bilprovningen i Falun.

– Bromsar som aldrig används kärvar och bromsskivor rostar, säger Tore Sjöblom som varnar för att köra runt med bromsar som inte fungerar. 
Tore Sjöblom och hans kollegor ser varje dag bilar med med för lite använda bromsar på grund av ecodriving.

- Jag upplyser bilförarna om situationen, att det är bra att använda bromsarna på ett sådant sätt att de är tillförlitliga. Ecodrivning spar bensin och är bra för stunden. Men eftersom bromsarna kan bli förstörda, så är det inte billigare i längden för bilägaren, menar Tore Sjöblom.

Ecodriving är inte heller bättre för miljön vid körning av korta sträckor. 
– Precis som vid all bilkörning hinner inte bilen bli varm då, och då renar inte katalysatorn avgaserna, säger Tore Sjöblom. Ska man vara riktigt miljövänlig är det motorvärmare som gör skillnaden då, inte körsätt.

Nu skärper Vägverket informationen om ecodriving.

- Problemet är tillräckligt allvarligt för att vi måste skärpa oss, säger Gugge Häglund som är projektledare för sparsam körning på Vägverket.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista