Ekonomiskt bistånd i länet ökade

Kommunernas kostnader för ekonomiskt bistånd till personer som inte är flyktingar ökade här i Dalarna med 22 procent under förra året och det är en större ökning än vad som skedde i landet som helhet.

Detta visar siffror idag från Socialstyrelsen.

237 miljoner kronor - så mycket betalades i fjol ut här i Dalarna i ekonomiskt bistånd - eller socialbidrag som det hette förr. Och den här siffran gäller alltså mottagare som inte är flyktingar.

Av kommunerna har Orsa haft den största kostnadsökningen. 84 procent handlar det om där och det är en av de största ökningarna i hela landet. Orsas grannkommun Mora har haft den näst största ökningen i länet med 55 procent.

I två Dalakommuner har socialbidragskostnaderna minskat jämfört med år 2008, och de två kommuner som sticker ut i det avseendet är Säter och Älvdalen. I Säter handlar det om en minskning med 44 procent, i Älvdalen med 36 procent.

Räknar man även in ekonomiskt bistånd och introduktionsersättning till flyktingar så blir den sammanlagda kommunala kostnaden under förra året här i Dalarna 316 miljoner kronor. Och det är en ökning med 17 procent jämfört med år 2008.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista