Brister i Orsas skolutredning

Orsas skolutredning har visat sig vara bristfällig och ombyggnaden av Bergetskolan blir dubbelt så dyr som beräknat.

Skolutredningen i Orsa har gjorts av en konsult tillsammans med några kommunala tjänstemän. Utifrån deras utredning gjordes ett förslag som klubbades igenom av kommunen.

Dubbelt så dyr
Beslutet innebar att två skolor lades ner och att Bergetskolan skulle byggas om för 15 miljoner kronor. Men den ombyggnaden har visats sig bli nästan dubbelt så dyr.

Problemet är att de i utredningen bara räknade på vad det kostar att bygga de nya klassrummen och grupprummen, som skolan behöver för att kunna ta emot fler elever.

De har inte alls tagit med kostnaderna för kringytor som till exempel toaletter och korridorer. Men med de kostnaderna inräknade handlar det om 28 miljoner kronor för ombyggnaden.

– Det är vi missnöjda med, säger Mikael Thalin, ordförande för centerpartiet i Orsa, som känner sig lurad av uppgifterna i skolutredningen.

Annat beslut
Han menar att om de känt till att ombyggnaden i själva verket skulle gå på minst 28 miljoner så hade de agerat annorlunda.

– Jag är ganska övertygad om att vi hade funderat en vända till, säger Mikael Thalin.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista