Mininster hotar stoppa vargjakten

Nu skärper miljöministern tonen mot de jägare som är emot att nya friska vargar planteras in i den svenska vargstammen. Och till dem som säger nej till inplantering av varg hör Jägareförbundet i Dalarna.

Miljöminster Andreas Carlgren skärper nu tonen mot de jägare som är emot att nya friska vargar planteras in i den svenska vargstammen. Licensjakten kan komma att dras in, om inte jägarna godtar inplantering.

Jägareförbundet i Dalarna hör till dem som säger nej till inplantering.

–- Med nuvarande situation som vi har i Dalarna med en ökande vargstam och totalt ökat rovdjurstryck så finns det ingen acceptans för inplantering i länet, säger Thomas Björklund, ordförande för Dalajägarna.

Milöjömininster Andreas Carlgren säger att ingen är betjänt av ett stort vargbråk. Han säger att han hör kritiken men att det redan är bestämt att det ska finnas ett tak i Sverige på 210 vargar i tre år.

-- Vi kommer inte att kunna ha en långsiktig licensjakt om vi inte också får in nya friska vargar som lever vidare i Sverige och gör den svenska vargstammen frisk, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Reporter Anders Brundell
anders.brundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".