Ensamkommande flyktingbarn

Fler måste ta emot flyktingbarn

Nästan 800 ensamkommande flyktingbarn väntar på att få bli placerad i någon av Sveriges kommuner. I Dalarna finns det 66 platser för barnen men nu ska det bli 100 platser.

Idag hölls det ett möte i Falun, med representanter från Dalakommunerna och regeringens representant Björn Eriksson.

Det kommer 2 500 barn om året mot tidigare kanske 30 och vi har 770 barn som sitter i förläggningar och väntar på en plats, säger regeringens representant Björn Eriksson. Så dagens system knakar i fogarna, säger han.

 I dag är det bara sju kommuner i Dalarna som har tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Borlänge tar emot barnen ändå utan att ha ett avtal.

Men efter torsdagens möte blev det klart att Dalarna ska ta emot fler ensamkommande flyktingbarn.

-- Jag blir väldigt glad att Dalarna ökar sina platser från dagens 66 till i alla fall 100, säger Björn Eriksson.

Älvdalen som tidigare inte har tagit emot några ensamkommandebarn ska nu hitta platser där barnen kan bo. Det finns ett boende redan i dag i Älvdalen, med åtta platser, men nu ska kommunen samverka med Mora och Orsa.

– Vi ska dammsuga alla tre kommuner nu och se hur många platser vi kan få till, säger kommunalrådet i Älvdalen  Herbert Halvarsson.


Reporter Emma-Karin Björk
emma.karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".