Falun

Hon tog sig över språkbarriärerna

I Falun tog tolv studenter examen idag och vad som är speciellt med just den här omvårdnadsutbildningen - förutom årstiden, är att alla studenterna har ett annat förstaspråk än svenska. En av tjejerna som tog examen är Siriyakorn Borpet från Thailand.

- Utbildningen är fantastisk med tanke på att det från början var svårt för mig att förstå svenska, säger Siriyakorn Borpet.

Hon tycker också att det är bra att utbildningen är gratis.

Kusdeltagarna har genomgått en 60 veckor lång utbildning som bestått av två dagar teori på skolan å tre dagar på en arbetsplats inom omvårdnadsförvaltningen där de alla fått varsin handledare. Det här för att studenterna ska lära sig svenska ute i praktiken och för att på bästa möjliga sätt möta den kommande arbetskraftsbristen inom vården.

Utbildningen motsvarar omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och studenterna får den undersköterskekompetens som behövs för att få jobb inom vård- och omsorg.

Mona Järnemark jobbar på äldreboendet Lustigknopp i Falun och Siriyakron är hennes andra elev. Hon är nu handledare för tredje omgången.

- Jag tycker att det är roligt att kunna få hjälpa till och det är lärorikt för i får ju också lära oss om andra kulturer, säger hon.

- Och så har jag fått en vän!

För att Mona och Siriyakorn skulle förstå varandra i början fick de använda sig av bland annat kroppsspråk.

- Vi skrev och tecknade, men det brukar släppa ganska fort för dem, säger Mona Järnemark.

- Vi kämpade på mycket, säger Siryakorn Borpet, som nu fått sommarjobb på äldreboendet Lustigknopp. 

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".