Stroke kan leda till depression

På lördag disputerar vårdutvecklaren Lena Olai vid Högskolan Dalarna på en avhandling om livet efter en stroke. Hon har följt 390 äldre strokepatienter i Falun och Borlänge och har märkt att en stroke kan leda till en depression både hos patienten och dennes anhöriga.

- De anhöriga känner krav på sig att ställa upp som anhörigvårdare och det här är inte alldeles enkelt för dem, säger Lena Olai.

Hon förklarar att det ofta kan vara så att patienten får behandling för depression men det är sällan som den anhöriga uppmärksammas, och det i sig kan leda till depression för dem.

- De anhöriga känner ganska ofta en stor belastning över att behöva ta så mycket ansvar som de faktiskt ofta gör för sina anhöriga.

Lena Olai tror att det är viktigt att vården inte glömmer bort den anhöriga utan ser till både patientens och den anhörigas behov.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista