Arbetsmiljöverket

Småföretagare i Dalarna inspekteras

I år ska Arbetsmiljöverket inspektera, drygt 2 000 företag i landet, inom tillverknings industrin. Och över 100 besök är planerade hos företag i Dalarna och Gävleborg.

Arbetsmiljöverket vill få igång ett systematiskt arbetsmiljöarbete, som förebygger skador.

Under den senaste femårsperioden har närmare 150 000 arbetsolyckor i landet anmälts till Arbetsmiljöverket. En fjärdedel av olyckorna inträffade inom tillverkningsindustrin. Och under samma period anmäldes 15 000 arbetssjukdomar. Även här var det just en fjärdedel, som inrapporterades från tillverkningsindustrin.

Det är företag inom stål och metall, papper och pappersvaror, plast, gummi, trä, livsmedel och fordon som ska besökas, och i Dalarna och Gävleborg är det alltså drygt 100 som kan vänta besök av arbetsmiljöinspektörer.

Till övervägande delen handlar det om mindre företag med högst tio anställda.

Enligt verket är större företag mycket medvetna om arbetsmiljörisker och har resurser att skapa en bra arbetsmiljö. I mindre företag kan det däremot vara lite si och så med kunskaperna och säkerhetstänkandet, och det hoppas verket nu kunna ändra på.

reporter Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista