Vill avskaffa delade turer för gott

Att få jobba från klockan 7 på morgonen till 22 på kvällen med ett glapp på flera timmar mitt på dagen är verkligheten för många vårdanställda - framför allt inom hemtjänsten. Det kallas för delade turer, och det är en arbetstidsform som Kommunal i Dalarna nu vill avskaffa för gott.

Delade turer har nämligen blivit vanligare igen, och Kommunals dalaordförande Hans Unander tror att det beror på både ekonomiska och schematekniska orsaker.

– Samhällsekonomiskt sett är delade turer en förlustaffär eftersom det sliter ut de anställda i förtid och ger en så hård tidspress så att de anställda inte får någon kvalitetstid över till de gamla, säger Hans Unander.

Kommunal Dalarna genomför därför nu en kampanj för att helt få bort de delade turerna, och fem dalakommuner har redan skrivit avtal om det, nämligen Avesta, Borlänge, Ludvika, Smedjebacken och Dalalandstinget.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista