Gagnef

KD: Inför vårdnadsbidrag nu

Inför vårdnadsbidraget i Gagnef omedelbart. Det vill kristdemokraterna i en motion som skickades vidare till kommunstyrelsens bord på kommunfullmäktige sent igår kväll.

Emma Birgersson är kristdemokrat i Gagnef och hon vill att det ska finnas en valfrihet för småbarnsföräldrar.

- Som det är idag har man nästan inget val som förälder att välja att själv vara hemma och ta hand om sina barn utan det är den kommunala barnomsorgen som gäller, säger Emma Birgersson.

Och i Gagnefs kommun så finns redan ett beslut om att införa vårdnadsbidrag. Men kommunen har valt att vänta med att verkställa beslutet för att se om det är ekonomiskt lönsamt.

- Vi kommer att införa det här när vi tycker att det finns belägg för hur den ekonomiska utvecklingen ser ut, säger Anders Ahlgren som är centerpartistiskt kommunalråd i Gagnef.

Kristdemokraterna menar att kommunen i själva verket skulle tjäna på att införa vårdnadsbidraget och de vill att det ska införas omedelbart.

Emma Birgersson menar att det finns exempel på kommuner som infört vårdnadsbidraget där det inte kostat pengar utan tvärtom, att kommunerna har tjänat på det.

- Jag förstår inte det ekonomiska motståndet, säger hon.

Men kommunalrådet Anders Ahlgren menar att det här enbart är en ideologisk fråga.

- De har inte kunnat bevisa det i siffror, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista