1 av 2
2 av 2
Borlänge

Kupolen har öppnat helt igen

Idag har Kupolen i Borlänge haft öppet som vanligt igen men det arbetas febrilt med att ta bort snömassorna från taket.

Igår rasade mängder med snö ned från Kupolens tak och när man försökte skotta bort den tunga snön för hand upptänktes en skada i taket och Kupolen stängdes.

– Men läget är mycket stabilare idag än igår, säger centrumchef Anna Timander.

Kupolen har kunnat hålla öppet som vanligt idag men framkomligheten har varit begränsad utomhus på grund av arbetet med att forsla bort snön.

Skadad hängränna
Det är delar av en lång hängränna i betong runt Kupolens tak som har skadats. Rännan är 80 cm djupa och 1,5 meter breda och den skadades när snön blåste över till den södra sidan.

– Det kom som laviner på taket, säger Anna Timander.

Enligt Kupolens ledning påverkas inte takets bärighet av att rännan skadats, men snöskottningen på taket intensifierades igår när skadan upptäcktes.

 – Det blev ett riskabelt arbete så det fick avslutas.

Hjälp av kranar
Den tunga och hopfrusna snön blev en för stor risk för de personer som skulle skotta bort den så istället används en ganska långsam metod med kranar.

– Snön är hård så det är ett svårt arbete, säger Anna Timander.

I nuläget är det ingen som vet vad takskadan på Kupolen kommer att kosta att reparera eller exakt hur mycket som behöver repareras.

– Vi kommer att analysera hur vi har arbetat med snön och se om det finns andra lösningar om nästa vinter blir lika dan.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".