Gagnef

Kommunsidor är inte barnvänliga

Barn som far illa på nätter och helger behöver snabbt hitta numret till socialjouren för hjälp. Men Dalakommunernas hemsidor är inte barnvänliga och flera kommuner skriver inte ens ut numret till jouren.

Karin Johansson på Bris har tittat närmare på Dalarnas kommunsidor. De är abstrakta och innehåller svåra begrepp, förklarar hon.

Det är socialatjänsten som ska erbjuda hjälp för de barn som far illa och efter kontorstid så är det socialjouren som gäller. Men att hitta rätt nummer till vem man ska få hjälp av kan vara svårt. 

- De flesta kommuner tänker nog att själva kontakten med socialjouren inte ska tas av barnen själva utan av en vuxen, men i de här situationerna där barnen är problemet att det inte finns någon vuxen som kan hjälpa dem, säger Karin Johansson.

Flera kommuner i Dalarna har medvetet valt att inte skriva ut numret till socialjouren. En av de kommunerna är Gagnef, där Kjell Andersson är centerpartistisk ordförande i socialutskottet. Han håller med om att sidan inte är särskilt barnvänlig.

- Man har inte prioriterat lättillgängligheten för barn utan istället tittat på vad respektive förvaltning vill ha med på hemsidan.

Att Gagnefs kommunsida inte visar numret till socialjouren tror Kjell Andersson har skett i förbiseende eftersom det hittills fungerat så att man ringer till polisen istället. Nu pågår diskussioner kring att lägga ut numret till socialjouren på förstasidan.

Dalanytt
dalanytt@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista