Orsa

Miljöpartiet i Orsa bryter samarbete

Miljöpartiet har beslutat att avbryta samarbetet med Socialdemokraterna med omedelbar verkan. Nu vill de ståa fria inför valet senare i år.

En politisk kris håller på att segla upp i Orsa.

Miljöpartiet anser att de fått dåligt gehör för sina hjärtefrågor, bland annat på miljöområdet där Miljöpartiet ville göra området Koopången till nationalpark. De tycker dessutom att kommunen inte kommer någonvart i sin ambition att satsa på vindkraft och det är bland annat därför de avbryter sitt samarbete med Socialdemokraterna. 

- Vi tycker att de inte har lyssnat på oss, utan vi har bara funnits med som ett stödparti för Socialdemokraterna i mångt och mycket, säger Carina Gillgren som är språkrör Miljöpartiet i Orsa.

- Det bör vara ett givande och ett tagande, säger hon.

Carina Gillgren förklarar att en utlösande faktor var skolfrågan. När Socialdemokraterna lierade sig med Moderaterna för att i kommunstyrelsen få igenom beslutat att bygga ut Bergetskolan i Orsa protesterade Miljöpartiet eftersom de anser att det blir för kostsamt.

- Det finns redan en fin och bra skola i Skattungbyn som är relativt nybyggd, säger Carina Gillgren.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista