Kommuner måste börja samverka

Siljanskommunernas unika landskap riskerar att ta skada om man inte börjar planera och samverka för hur och var man ska ge tillstånd för vindkraftverk. Det konstaterar en ny studie som Länsstyrelsen genomfört.

- De syns så långt bortifrån att de påverkar landskapet även i andra kommuner så därför är det viktigt att kommunerna samverkar kring hur man ska planera för vindkraft, säger Beate Löfvenberg som är planarkitekt på Länsstyrelsen.

I värsta fall kan det leda till att landskapsbilden blir påverkad på ett negativt sätt och det kan i sin tur påverka besöksnäringen negativt.

Idag finns det ungefär 20 uppförda vindkraftverk i Siljansregionen, men det antalet kommer att mer än tredubblas de kommande åren eftersom ett 70-tal verk har fått tillstånd att byggas. Det är därför som Länsstyrelsen genomfört studien.

För att bedöma hur många vindkraftverk som kan uppföras runt Siljan måste Länsstyrelsen utreda planeringen genom fortsatta studier. Men hur många det kan tänkas bli vet man inte än.

- Det finns inget riktigt givet svar på att här ryms ett x antal verk, säger Beate Löfvenberg.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista