Säter

Nekar till anklagelser om vanvård

Ledningen för Rättspsyk i Säter tillbakavisar anklagelser om vanvård på kliniken. Dalanytt avslöjade tidigare idag att en patient flera gånger misshandlats och bestraffats. Men det har aldrig hänt, menar verksamhetschefen Ulf Cristoffersson.

- En del patienter är ytterst sjuka och har vanföreställningar, säger Ulf Cristoffersson som menar att personalen är införstådd med betydelsen av professionellt förhållningssätt.

Han menar att medarbetarna är välutbildade och erfarna.

- Om det skulle ske någon avvikelse från det här så gör vi alltid en anmälan, säger han.

Flera personer i patientens närhet har berättat för Dalanytt hur patienten vid upprepade tillfällen kränkts och bestraffats - även med fysiskt våld.

Psykologen Ewa Ausner har behandlat patienten innan tiden på Säter. Hon menar bland annat att patienten har fått sitt huvud dunkat i golvet och ett knä i ryggen.

- Att hela avdelningen godkänner att patienterna blir misshandlade - så får det inte gå till, säger hon.

- Det här är fruktansvärda anklagelser och jag finner dem rentav kränkande mot kliniken och medarbetarna, säger Ulf Cristoffersson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".