vanvård på säter

"Våld på rättspsyk kan vara OK"

Att patienter vanvårdas på rättspsyk i Säter tillbakavisas bestämt av ledningen där. Men i går kunde Dalanytt berätta om en patient som upprepade gånger misshandlats av personal. Staffan Mild är förvaltningschef på landstingets patientnämnd. Och han stöter ofta på fall där patienter behandlats tveksamt på Säter.

– Det är tyvärr så att varje vecka pratar vi här på patientnämnden om erfarenheter vi får höra om som inte låter helt OK, säger Staffan Mild, förvaltningschef på patientnämnden.

Det var i Dalanytt i går som personer anklagade personal på Säter för att vara sadister. De slog larm om att en patient i deras närhet bestraffats av personalen och flera gånger misshandlats.

Enligt Staffan Mild kan det vid vissa tillfällen faktiskt vara befogat med våld i rättspsykiatrin. Men det finns gränser.

– Att handgripligen ta tag i personer som är tvångsintagna för att göra en behandling eller liknande, det kan vara ok. Men om man utövar våld som inte är befogat och för fort i stället för att pröva andra metoder, då är det ett helt oacceptabelt sätt, säger Staffan Mild.

Nu anklagar en patient personal för att bland annat ha dunkat huvudet i golvet fem gånger.

– Jag kan inte se att det skulle vara ett nödvändigt våld att utöva, säger Staffan Mild.

FAKTA: Patientnämnden

Patientnämnden är en fristående, opartisk instans reglerad enligt lag. Nämnden hjälper till att utreda patienters problem genom kontakter med vårdgivaren. Nämnden informerar patienter om vårdtagares rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".