Borlänge

Ornässkolan fick 50 000 kronor

Ornässkolan i Borlänge har fått 50.000 kronor i pris för att ha populariserat teknikundervisningen på högstadiet och på så sätt ökat intresset för tekniska utbildningar hos eleverna. I undervisningen används bland annat lokala exempel på teknik.

Kristofer Sidenvall är tekniklärare vid Ornässkolan som nu har tilldelats utmärkelsen Årets Teknikutbildning 2010 av Teknikföretagen i Sverige.

- Tyvärr så existerar teknikundervisningen knappt på en del skolor, säger han.

- Vi satsar på ett ämne som tyvärr kommit i skymundan men som vi nu vill lyfta fram för att få eleverna mer intresserade. Skolan kan bidra i större utsträckning till att plantera ett intresse hos eleverna, säger Kristoffer Sidenvall.

Undervisningen på Ornässkolan går ut på att eleverna gör egna experiment och konstruktioner i stället för att plugga i läroböcker, och det är lokal teknik som används som exempel - skogs- och pappersteknik, stålteknik, reningsverk och så vidare.

Teknikföretagens jurygrupp uppmärksammade Ornässkolans arbetssätt där lärarna också är målgrupp som lärs upp för att lära ut teknik på ett intresseväckande sätt och dte var delvis därför som skolan vann priset.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista