Mora

"Kan leda till konflikter"

En majoritet av politikerna i Moras kommunstyrelse sa ja till att ta emot ensamkommande flyktingbarn igår. Redan i höst ska kommunen kunna ta emot åtta barn men Morapartiets Ingvar Niilimaa reserverade sig.

- Frågan är inte genomdiskuterad, säger Ingvar Niilimaa, barnen kommer att erbjudas ett serviceboende där man blandar barn som söker asyl med barn som har uppehållstillstånd och som inte har det. Det kan resultera i konflikter.

Han menar att de flesta barnen kommer från Afghanistan och Somalia och att man inte vet om det kan uppstå konflikter mellan grupperna. Han tror också att det kan uppstå problem med tolkar och kanske vård efter traumatiska upplevelser.

Om barnen inte kan placeras ut i Mora och andra kommuner tvingas de stanna i massförläggningar på ankomstorterna. Ingvar Niilimaa håller med om att det inte är något bra alternativ.

- Men vi ser till vad som är viktigast för Mora kommun, vi bor i Mora och Morapartiet företräder Mora och vi har inget ansvar för andra kommuner och deras flyktingbarn.

Socialdemokratiske kommunalrådet Bengt-Åke Rehn företräder den stora majoritet i kommunstyrelsen som sa ja till att ta emot ensamkommande barn. I första hand vill man ta emot tre asylsökande och fem bvarn med upphållstillstånd i åldern 16-18 år, men håller öppet för andra konstellationer och också fler barn.

- Efter att ha tagit emot vuxna flyktingar känner vi oss nu mogna att också kunna ta emot ensamma barn, säger Bengt-Åke Rehn. Bostadsfrågan kommer att lösas. Och vi har ett ansvar gentemot de här barnen.

Förutom att lösa boendet för barnen ska kommunen också hitta så kallade gode män, som ska ta tillvara barnens intresse.

Några reaktioner från moraborna har Bengt-Åke Rehn inte fått.

- Egentligen är jag glad över det, för det betyder att vi har en bra toleransnivå i Mora över sådana här åtaganden och det behöver vi ha.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista