Allt fler i länet drabbas av skabb

Allt fler drabbas av skabb. Det är en spindelliknande parasit på en halv millimeter som tar sig in i huden och gör gångar där den lägger ägg. Det här orsakar svår klåda och smittar genom nära kroppskontakt.

På Falu lasaretts hudmottagning där Anna Hallander är överläkare, har man märkt att skabb har blivit vanligare.

- Vi hade flest fall förra året jämfört med de tio senaste åren och även i det första kvartalet i år hade vi fler fall än första kvartalet 2009, säger Anna Hallander.

- De är svårt att veta riktigt varför skabb ökar i samhället men man kanske umgås på ett annat sätt idag, man reser mer exempelvis.

På hudmottagningen vid Falu lasarett är det vanligast att ungdomar och äldre personer som bor på äldreboenden söker hjälp för skabb.

Anna Hallander förklarar att skabb inte är farligt men det kan ge besvärliga eksem och klåda som kan störa nattsömnen.

- Man ska inte behandla sig själv om man tror att man har skabb utan söka läkarhjälp för att få konstaterat att det verkligen är skabb det handlar om. Om man inte gör det så kan det bli väldigt trassligt i efterhand, säger hon.

Om det visar sig vara en skabbinfektion så ska alla som bor i hushållet behandlas.

Dalanytt
Dalanytt@sr.se

FAKTA: Skabb

* Skabb är ett litet djur, ett kvalster, som tar sig in i huden och gör gångar där det lägger ägg.

* Om man har skabb är det vanligt att man får klåda, särskilt på natten. Ibland kan det klia så mycket att man river upp sår som blöder. Även små rödaktiga knottror eller blåsor kan uppstå på huden. Ett fåtal får mer utbredda utslag som liknar eksem. Det är en allergisk reaktion mot skabbdjuret.

* Skabb smittar genom nära kroppskontakt.

* Man kan bli smittad om man har nära kroppskontakt med någon som har skabb. Ofta överförs smittan i sängvärmen - om man har sexuell kontakt eller om familjemedlemmar har mer långvarig hudkontakt genom att hålla handen, kramas eller sova i samma säng. Smittrisken är liten vid vanlig tillfällig kroppskontakt på arbetet, förskola eller skola.

* Det kan dröja två till tio veckor från det att man har smittats tills det börjar klia, men man kan smitta andra även innan det börjar klia.

* Skabb från djur, till exempel katt och andra husdjur, kan inte få fäste på människan och föröka sig, men man kan få övergående besvär med klåda och utslag.

Källa: www.1177.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista