1 av 2
2 av 2
Vika

Vanligare med olyckor bland barn

Det inträffar allt fler allvarliga olyckor bland barn som är upp till ett år gamla och ny forskning visar att föräldrar idag har svårt att ta till sig goda råd om barnsäkerhet. Föräldrar vid öppna förskolan i Vika pratar barnsäkerhet.

Mikaela Jonsson är mamma till en treåring och en liten bebis på sex veckor. Hon menar att man försöker skydda barnen så gott det går men att det är svårt att säkra hela huset.

- Det är sunt förnuft som gäller, att man inte har småsaker framme som de kan sätta i halsen. Man får ha lite koll, samtidigt behöver barnen lära sig själva, säger hon.

Hon tror att en stor faktor till varför det blivit vanligare med olyckor bland barn mellan noll och ett år, är stress bland föräldrar.

- Det är nog vardagsstressen som gör att man inte hinner att ha koll hela tiden. Man ska jobba, handla mat, laga mat och helst sova också, säger Mikaela.

Emma förklarar att hon inte är jättenitisk och att hon bland annat skyddar dottern Filippa med ett barnlås i form av ett långt skohorn genom kökslådorna.

Mamman Sara har barnsäkrat det mesta i huset. Satt fast bokhyllor i väggen, har grindar till trapporna och barnsäkra skåp.

Pappan Viktor tror att man får sålla lite bland informationen man får.

- Det som sas för kanske 20 år sedan inte gäller nu. Man får lyssna från alla generationer och välja det man tycker låter bra, säger Viktor.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista