Efter Dalanytts avslöjande:

Barn ska inte utsättas för det här

Överskrids gränsvärden ska maten inte finnas på markanden. Då får företaget ta tillbaka den. Det förklarar Lillian Abrahamsson Zetterberg på Livsmedelsverket, efter Dalanytts avslöjande att det hittats barnmat med för höga halter mögel i.

Det finns stränga EU-regler, som begränsar halten av gifter i maten.

– Man vill inte att små barn, som har ett helt liv framför sig ska utsättas för gifter i maten, betonar Lillian Abrahamsson, som är toxikolog vid Livsmedelverket.

Det är Sempers mjölkfria gröt och välling, som kan ha innehållit otillåtna halter av aflatoxin, som är ett mögel, som kan finnas i små mängder i livsmedel.

Ämnet är cancerframkallande och kan skada levern, om man utsätts för stora mängder under lång tid. Det finns därför det gränsvärden för hur mycket sådant, som livsmedel får innehålla.

--Gränsvärdet ligger väldigt lågt, förklarar Lillian Abrahamsson Zetterberg. Och ifråga om barnmat ligger det naturligtvis ännu lägre, högst 0,1 mikrogram per liter.

Nu har Semper stoppat leverensan av det parti, som misstänkse innehålla för hög halt av giftet. Lillian Abrahmasson Zetterberg igen:

– Om gränsvärdet överskrids innebär det inte någon omedelbar stor hälsorisk. Men företaget måste ändå åtgärda det.

– Överskrids gränsvärdet ska det inte finnas på marknaden.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".