17-åring dömd för försök till mord

Den tonårige pojke som i slutet av förra året försökte döda sin mamma med en kniv i Ludvika har idag dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Tingsrätten har funnit den 17-årige pojken skyldig till försök till mord.

Det handlar om en pojke som i flera år haft psykiska problem. I höstas blev han sämre, han skar sig i handlederna och den 17 november i fjol skreva in in på Säters sjukhus på ett så kallat vårdintyg.
Två dagar senare flyttades han till barn- och ungdomsspyk i Falun, men därifrån skrevs han ut dagen därpå och skickades hem med två sorters medin, dels antidepressiv medicin, dels sömnmedel.


En natt några dygn snare försökte pojken döda sin mamma med två knivhugg. Sen skar han sig själv i handlederna.
I Polisförhören och i rättegången har pojken hävdat att han inte har något minne av det som hänt. Han har inte ifrågasatt att det var han som huggit med kniven men sagt att han gjort under inflytande av röster.


Mamman menar att det var kombinationen av av de två medicinerna som utlöste gärningen och i veckan riktade hon i Radio Dalarna starkt kritik mot BUP i Falun.I dag kom alltså domen i det här målet. Pojken fälls för försök till mord. Trots hans minnesluckor och de inre röster han hört, anser rätten att han ändå var så pass medveten om vad han gjorde att gärningen möste bedöms som uppsåtlig.
Den rättspsykatriska undersökning som gjort visar att brottet begicks under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och rätten dömer honom dörför till rättspsykatrisk vård.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista