Vill ändra reglerna för strandskydd

Till veckan kommer kommunalrådet i Avesta, Ulf Berg (m), att uppvakta Miljö- och jordbruksutskottet om strandskydd.
Tillsammans med fyra andra kommunalråd i Bergslagen ska han försöka få utskottet att ändra i lagstiftningen om strandskydd.

- Om man tittar historiskt har man alltid byggt nära vatten och jag förstår inte varför det inte ska fungera idag när vi har bättre krav på bland annat avloppsrening, säger Ulf Berg (m), kommunalråd i Avesta.


85 procent av kommunalråden från Värmland, Dalarna och norrut står bakom den budkavle som nu arbetats fram. Ulf Berg säger att de bestämmelser som nu gäller angående strandskydd är väldigt Stockholmsbaserade och han tycker att kommunerna själva har bättre kännedom om var man kan bygga hus nära vatten.
- Det handlar om attraktionskraft. Man har alltid velat bo naturskönt och det här är ett sätt för Norrlands- och Dalakommuner att konkurrera. Det ser olika ut i Sverige och då borde besluten ligga hos kommunen. Det handlar inte alls om att man ska få bygga helt fritt, men pendeln har slagit för långt när man strandskyddar bäckar där det knappt rinner vatten på sommaren, säger Ulf Berg.