GAGNEF

Lämnade nedkyld äldre man

En äldre man i Gagnef trillade och blev liggande i snön. Men den nedkylda mannen nekades transport till lasarett och ambulanspersonalen har anmälts.

Det var i mitten av februari som en man närmare hundra år gammal föll omkull utanför sin bostad i Gagnef och blev liggande i snön.

Han hittades kraftigt nerkyld och nattpatrullens sjuksköterska kallades till platsen.

Sjuksköterskan larmade efter ambulans men ambulanspersonalen ville inte köra mannen till lasarettet i Falun. De hänvisade till att det fanns en sjuksköterska på plats och lämnade mannen trots att han bor i ett eget boende som saknar vårdpersonal.

Mannens kroppstemperatur var 32 grader och när den bara stigit någon grad efter tre timmar så kontaktade sjuksköterskan jourhavande läkare.

Enligt läkaren hade han blivit felinformerad om vårdpersonalläget på plats och han beställa nu en sjuktransport som körde mannen till Falu lasarett.

Idag har mannen köldskador på händer och fötter.

Sjuksköterskan från nattpatrullen har anmält ambulanspersonalen till Socialstyrelsen och hon ifrågasätter bland annat deras agerande.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".