1 av 3
2 av 3
3 av 3

Sambon mordåtalad

Uppdaterat 15.55

Den 34-årige man i Falun som misstänks ha mördat sin två år yngre sambo åtalades idag. Vid dagens presskonferens berättade åklagaren att 34-åringen under förhör sagt att han övervägt att erkänna. Vad han menade med det får han förklara under rättegången, sade åklagaren Niclas Eltenius.

Sju och en halv månader efter kvinnans försvinnande väckte åklagarna Nicklas Eltenius och Ulrica Selderman i dag åtal mot 34-åringen.

Åklagarens huvudalternativ är mord, men den misstänkte åtalas alternativt - om tingsrätten underkänner mordåtalet - för dråp och vållande till annans död.

34-åringen åtalas även alternativt för brott mot griftefriden - den som obehörigen flyttar, skadar eller skymfar lik kan dömas till maximalt två års fängelse.

"Övervägde att erkänna"

Den åtalade nekar till brott, men åklagaren uppger att 34-åringen under förhör sagt att han övervägt att erkänna.

- Jag vill inte närmare spekulera om det, men under rättegången kommer mannen att få förklara vad han menade, sade åklagaren Nicals Eltenius vid presskonferensen.

Utredningen om mordet har varit omfattande och förundersökningen på 4 000 sidor.

Polisutredningen var tidigt inriktad på att kvinnans sambo var mördaren, men det dröjde länge innan han lyckades få ihop ett material som var tillräckligt starkt för åtal.

Lång kedja indicier

Åklagaren hävdar att mannen dödade kvinnan kring månadsskiftet juli och augusti i fjol. 34-åringen nekar och säger sig inte ha något med kvinnans död att göra.

Åklagaren anser att ekonomiska skäl och svartsjuka är motiv till mordet. 34-åringen skulle få ekonomisk vinning av kvinnans död genom att han strax före försvinnandet tecknade en livförsäkring för kvinnan. 

Men polisens och åklagarens största problem är avsaknaden av tekniska bevis. Det går t ex inte att fastställa dödsorsaken.

Däremot finns en lång kedja av indicier, men ett indicium är aldrig lika starkt som ett bevis. Ålagaren hoppas dock att kedjan är så lång och omfattande att det ska räcka för fällande dom. Åklagaren påstår att 34-åringen dödat sin sambo och sen gömt hennes kropp i skogen.

Skulle gifta sig

34-åringen anmälde sin sambo försvunnen den 1 augusti förra året. Han sade att kvinnan lämnat bostaden i Falun kvällen innan och inte återkommit.

Paret hade planerat att gifta sig en vecka senare. Alla förberedelser var gjorda, präst och kyrka var bokade. Mannen deltog aktivt i sökandet efter sambon.

En tid efter det att 34-åringen anmält sin sambo saknad försvann han själv och uteblev från flera polisförhör. Han dök upp en kväll i september på riksväg 80 mellan Falun och Rättvik. Han var brännskadad och berättade förvirrat för flera personer att han funnit sin sambo död i skogen.

Förruttnad kropp

Kroppen hittades strax efteråt svårt förruttnad i terrängen och mannen, som tidigare var misstänkt för människorov, anhölls och häktades misstänkt för mord.

- Det går inte att fastställa dödsorsaken på grund av den medfarna kroppen. Det enda som gått att fastställa är att kvinnan inte hade några droger i kroppen, fröklarade Niclas Eltenius.

Som förklaring till varför han själv försvunnit säger 34-åringen att han blev kidnappad och bortförd av okända män. Han tvingades ligga medvetslös i baksätet på en bil i flera dagar innan han vaknade i skogen i närheten av den plats där sambon låg död.

Optimistisk åklagare

Åklagaren är övertygad att mannen ljuger och misstänker att han återvänt till kroppen för att bränna upp den och sopa undan spåren efter dådet. Niclas Eltenius säger att det finns tydliga tecken som visar att 34-åringen befunnit sig i Stockholm och sin hembygd i Hälsingland under den tiden.

Frågan är nu om bevisen räcker för att visa att 34-åringens berättelse inte håller. Åklagaren Niclas Eltenius är optimistisk:

- Det finns andra rättsfall där dödsorsaken inte heller kunnat avgöras, men de åtalade ändå dömts.

Som exempel nämner han rättegången om det s k X-team-mordet i Hosjö, där inte ens kroppen återfunnits.

Rättegången inleds i Falu tingsrätt på måndag.

Dalanytt / TT
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista