Indicier avgör mordmål i Falun

En lång kedja av indicier, i stället för tekniska bevis, ska fälla den 34-årige man som misstänks ha dödat sin sambo i höstas.

Igår kom åtalet mot den mordmisstänkte mannen från Falun. Enligt åklagare Niclas Eltenius ska en rad omständigheter fälla mannen, bland annat 34-åringens lögner.

Ljög om kidnappning
Mannen ska till exempel ha han sagt att han kidnappats, drogats och förts bort av okända män, och att han vaknat upp bredvid sin döda sambo i skogen.

Men polisen kan bevisa att han varit i föräldrahemmet och i Stockholm under samma tid.

Ekonomiska problem
Enligt förundersökningen skulle 34-åringen tjäna pengar på sambons död. En livförsäkring skulle ge honom en miljon kronor vid dödsfall.

Polisen visar också att han haft dålig ekonomi och att sambon flera gånger fört över pengar till hans konto.

Svartsjuka & aggressivitet
Han har också visat sig mycket svartsjuk och våldsam i tidigare relationer.

– Vi kan visa på viss aggressivitet kombinerat med svartsjuka i hans bakgrund, säger Niclas Eltenius.

Ingen dödsorsak
Men enligt Niclas Eltenius finns det en del problem och det största problemet är att rättsläkarna inte har kunnat komma fram till en dödsorsak.

– Det hade naturligtvis varit enklare om vi hade haft en dödsorsak, säger Niclas Eltenius som ända menar att de kan visa på 34-åringens skuld till kvinnans död.

Men Niclas Eltenius vill inte gå in på hur åklagarsidan ser på dödsorsaken utan han vill spara den argumentationen till rättegången.

Rättegången startar vid Falu tingsrätt på måndag.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista