Ingen oro för extrem vårflod

Vattenmagasinen i Dalarna är snart tomma i väntan på vårfloden, men i år är det trots det intensiva regnandet i somras och höstas och den långa vintern ingen oro för extrema vattenflöden, säger Claes Kjörk på Fortum Kraft

De stora sjöarna - Trängsletsjön och Siljan - är redan så gott som tömda ner till den nedre dämningsgränsen.

Runn och Balungen håller på att tömmas ur i väntan på vårfloden. Men några större mängder väntas inte i år. Det är till exempel inte så mycket snö som man kan tro, säger Claes Kjörk på Fortum Kraft.

- Generellt i Dalarna har det inte kommit mer snö än normalt i vinter, snarare något mindre, säger Claes Kjörk. Det är bara runt Falun och i längst i söder som det kommit mer. Och vattenmängden i snön kan variera och i år är det inte mycket vatten i snön.

Vattenkraften går

Omfattande regnet i somras och i höstas innebär inte heller att markerna är vattensjuka.

- Det mesta vattnet har hunnit rinna undan, säger Claes Kjörk, det enda som nu kan ställa till det är vädret. Mycket regn är inte bra, medan regn då och då, soliga dagar och kalla nätter medför en vårflod utan problem.

Vattenmagasinen i Dalarna håller på att tömmas, men det betyder inte helt stopp för elproduktionen i kraftverken här, en del vatten kan släppas igenom.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista