Foto: Scanpix
RÄTTVIK

Jägare begärs häktade

De två jägare från Rättvik som sedan i går suttit anhållna misstänkta för grovt jaktbrott har begärts häktade av miljöåklagaren Leif Johansson.

De två jägarna från Rättvik skadesköt en björnhona vid Röjeråsen, när de - enligt egen berättelse - var ute på rävjakt. Björnen kom plötsligt upp ut ett idé och anföll männen. Jägarna anser att de sköt i självförsvar med hagelgevär.

Men åklagare Leif Johansson menar att de försatt sig själva i den situationen och att de skrämt fram björnen och att det är männens konstiga agerande efter händelsen som ligger bakom hans beslut att anhålla och begära jägarna häktade.

- Det är inte björnens fel, den går inte till angrepp bara rakt av. De var i närheten av björnens bo och har knackat på, säger han.

Honan spårades och avlivades. Även hennes tre ungar fick avlivas. 

Till tidningen Jakt & Jägare på webben säger åklagaren att det är männens konstiga agerande efter händelsen som ligger bakom hans beslut att anhålla och begära jägarna häktade.

Vargspår

Männen påträffades i skogen av en av länsstyrelsens naturbevakare. Enligt åklagaren berättade jägarna då inte vad som hänt, utan det var först efter att naturbevakaren upptäckt att geväret används som jägarna berättade att de skjutit mot en björn.

Några rävspår har inte påträffats vid skjutplatsen, däremot fanns det vargspår där.

Björnhonan har nu skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning. Bl a vill man ta reda på vilken ammunition som använts.

Åklagaren har frihetsberövat jägarna - som 66 och 68 år gamla - för att skynda på rättsprocessen:

- Det är ett brott om de skjuter björn när det inte är jakttid, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".