Länsveterinär vädjar till jägarna om att inte bojkotta eftersök

Jägare i både Orsa och Rättvik har ju nu beslutat att ställa sig bakom en bojkott av eftersök på trafikskadade vilda djur.
Detta som en protest mot myndigheternas sätt att hantera vargfrågan.
Länsveterinär Olle Rydell är mycket upprörd över jägarnas ställningstagande och vädjar att de ska ompröva sitt beslut.
- Jägarna har ett samhälleligt och ett moraliskt ansvar att djur inte far illa.

- Jag hoppas att de inte verkställer hotet, trots att jag har respekt för stridsåtgärder. Visserligen är det tredje part som kommer i kläm vid konflikter, men att vilda oskylda djur ska utsättas för sånt här lidande är oacceptabelt, säger länsveterinär Olle Rydell.


- Polisen har andra uppgifter att syssla med i samhället. Jägarna är duktiga på att hantera vapen, de har lokalkännedom och de är därför de som är bäst lämpade att söka upp skadat vilt.


Förra året skedde drygt 1 700 viltolyckor i Dalarna, det vill säga fyra-fem per dag. I så gott som samtliga fall engagerades jägare i sökandet efter de skadade djuren.
Olle Rydell har de senaste dagarna fått ta emot flera samtal från människor som är orliga för vad som ska hända med de här djuren om jägarnas sätter sin bojkott i verket.
- Det finns många människor som har ett starkt djurskyddspatos och de tycker inte att det är roligt att det ska ligga djur och självdö i skogen. Det är ingen tvekan att det blir ett lidande för djuren när de försöker ta sig fram i djup snö med trasiga ben, säger Olle Rydell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista