Tjuvstart på Earth Hour

Eftersom klimatmanifestationen, Earth Hour, infaller på en lördag tjuvstartar skolbarnen på Kungsgårdsskolan i Säter. Redan idag släcks alla lampor och datorerna stängs av.

Säters kommun är en av elva kommuner som kommer att delta i klimatmanifestationen Earth Hour i morgon, lördag. Men eftersom skolan är stängd på lördagar uppmärksammar man det här redan på fredagen på Kungsgårdsskolan i Säter.
– Vi ska släcka alla lampor och manicker, säger Lucas Ylivainio som går i klass 5 B på skolan.

Earth hour är världens största klimatmanifestation och infaller i år i morgon kl 20.30. Under en timme uppmanas alla att släcka sina lampor för att visa sitt stöd för miljön. Alla kommuner utom fyra deltar. De som väljer att inte delta i år är Vansbro, Malung-Sälen, Älvdalen och Orsa. I övriga kommuner släcks det allt från hoppbackar till gatubelysning och i Rättvik skickar man upp ljusballonger.

Men även om barnen i klass 5 b på Kungsgårdsskolan tjuvstartar redan i dag så blir det mörkt i många hus under lördagen också i Säter.
– Vi kommer att släcka lamporna och tända ljus i stället, säger eleverna i klass 5 b på Kungsgårdsskolan.


Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".