Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höga metallhalter i vattendrag

Det är höga metallhalter i sjöar och bäckar nära gamla gruvor i Dalarna. Problemen är koncentrerade till vattendrag i ett område mellan Falun, Ludvika och Avesta, där lämningar efter gruvdriften finns kvar.

Även om värdena totalt sett minskar, så är metallhalten fortfarande hög i gruvnära miljöer. Det tyder på att stora mängder metaller fortfarande urlakas ur gamla slagg- och avfallshögar.

Totalt överskreds gränsvärdena i 116 av Dalarnas vattendrag. Det handlar då främst om metallerna zink, koppar och kadmium. Gränsvärdena är satta för att skydda speciellt känsliga djur och växter, men för människor är det ingen större fara.

– Det är faktiskt så att vattnet i många fall kan drickas, utan någon som helst risk, säger Daniel Larsson som är miljöanalytiker på länsstyrelsen i Dalarna.

Eventuellt kan det bli aktuellt med åtgärder, liknande de i Falun, där slagghögarna täcktes över för att förhindra urlakning ut i vattendragen.

– Men det är väldigt kostsamt, så miljövinsten måste då vägas mot kostnaden, framhåller Daniel Larsson.

 dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".