Fest istället för festival i Falun i sommar

Det blir folkmusik i centrala Falun även i sommar. Men den gamla Folkmusikfestivalen går i graven och istället blir det Folkmusikfest. Det beslutet tog kommunstyrelsen i Falun idag.

Kommunstyrelsen i Falun tog sitt beslut idag och det innebär att den gamla organisationen bakom Falu Folkmusikfestival nu är bortkopplad.
Istället blir det en grupp, med tongivande fiolspelmän och musikprofiler från Falun, som nu fått uppdraget att ordna sommarens fest.


Bakom festen finns det kristna studieförbundet Sensus och kommunens turistbolag är huvudman för alltihop. Turerna har varit många kring festivalen den senaste tiden och mycket har handlat om pengar.


Kommunen vill bidra med högst 800 000 kronor och inte ett öre mer. Den gamla organisationen har inte kunnat presentera ett festivalkoncept för dom pengarna. Istället går nu alltså uppdraget till en annan grupp.


Det nya konceptet innebär att en mindre folkmusikfest 1 till 4 juli, med lokal och nationell musik och några interantionella inslag. Inomhuskonserter och gatumusik blir huvudinslagen.


Samtidigt anser den gamla FFF-organisationen fortfarande att de har rättigheterna att ordna folkmusikarrangemanget , men trots det så börjar den nya gruppen nu alltså att jobba för sommarens folkmusikfest.Falupartiet och Kristdemokraterna avstod att rösta i frågan vid dagens kommunstyrelsebeslut.