Falu kommun bryter mot lagen

Falu kommun bryter mot lagen. I en revisionsrapport, som blev offentlig i går, konstaterar kommunens lekmannarevisorer att kommunen inte har följt lagen om offentlig upphandling.

Det var när det kommunala bolaget Falu Energi & Vatten AB bildades för ett år sedan som något gick snett i kommunen. Delar av gatukontorets verksamhet fördes då över i det nya bolaget.


När en kommun för över uppgifter till ett kommunalt aktiebolag så måste det konkurrensutsättas. Det vill säga att alla näringsidkare ska kunna konkurrera om att utföra jobbet. Det är det som lagen om offentlig upphandling handlar om, och det är den lagen som Falu kommun har brutit mot i det här fallet.
- Vi i revisionen ska se till att lagarna följs och om det inte görs så måste vi reagera. Och det har vi nu gjort, berättar Magnus Larsson, revisor på KPMG.


Enligt Magnus Larsson kan länsrätten upphäva beslutet efter som upphandlingen var otillåten. Och en leverantör på marknaden som känner sig förbigången kan stämma kommunen. Frågan är varför kommunen gör så här.
- En föklaring kan vara mänsklig, att man inte tänkt på det, en annan kan vara att det inte är önskvärt att konkurrensutsätta verksamheten. Man vill driva verksamheten så bra som möjligt inom kommunen, och det skulle innebära att man medvetet bortser från lagen om offentlig upphandling, säger revisorn Magnus Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".