Mora

Sju kommunalråd tar kamp för BB

Lägg partipolitiken åt sidan och arbeta på att hitta lösningar, som gör att Mora BB kan leva vidare. Det kräver sju kommunalråd i Siljansområdet, Västerdalarna och norra Dalarna i ett upprop till landstinget.

Invånarna i de sju kommunerna täcker 72 procent av länets yta och är nu upprörda och förstår inte varför landstingspolitikerna inte kan säkerställa den verksamhet som de säger sig vilja ha kvar, står det i uppropet.

Varför är det så svårt att få förlossningsläkare att växeltjänstgöra i Mora och Falun, samtidigt som de kan åka till Norge och arbeta på sin fritid, undrar kommunalråden och ser det som en förhandlingsfråga att lösa.

De vill också ha en förutsättningslös diskussion med privata vårdföretag, för att få veta vad de kräver för att ta över verksamheten.

En nedläggning av BB försvagar också Mora lasaretts roll som akutsjukhus, skriver de och betonar:

– Våga pröva etablerade sanningar för att kunna hitta lösningar.

De sju kommunalråd som underteckant uppropet är Ulrika Liljeberg, Leksand, Helbert Halvarsson, Älvdalen, Kurt Podgorski, Malung-Sälen, Peter Helander, Mora, Marie Olsson, Orsa, Jonny Jones, Rättvik, och Torsten Larsson, Vansbro.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".