Orsa

Till salu: Skattungbyns tjärfabrik

Som Dalanytt berättat om tidigare så vill Föreningen Berglunds tjärfabrik ta över fastigheten och bedriva museum. Men det här är ingenting som arvfondsdelegationen kan ta hänsyn till.

Det är Kammarkollegiets arvsfondsdelegation som genom arvsfonden har till uppgift att se till att dödsboet, där tjärfabriken ingår, går med vinst även om det betyder att de måste sälja fastigheten.

Föreningen Berglunds tjärfabrik begärde tidigare att få ta över fabriken men fick avslag, då de inte ansågs ha de ekonomiska förutsättningarna och inte heller resurser till en eventuell framtida miljösanering av området.

- De begriper inte hur det går till här i Dalarna. Vi behöver pengar till material i stort sett sedan kommer vi klara allt det andra, säger Göran NK Torin.

Både Dalarnas museum, Länsstyrelsen och Länsantikvarien tycker att den unika fastigheten bör bevaras, men det är inget som beslutsfattaren Kammarkollegiets arvsfondsdelegation än så länge tagit hänsyn till.

Föreningen Berglunds tjärfabrik ska nu begära omprövning av beslutet då de fått skriftliga garantier av Länsantikvarien att de får ekonomiskt stöd, om de får ta över tjärfabriken.


Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".