De paketerar 147 ton ägg till påsk

Påskhelgen innebär mycket arbete för äggproducenterna - för den här helgen äter vi svenskar dubbelt så många ägg jämfört med en vanlig helg.

Veckorna fram till påsk har Alsbo Ägg AB utanför Krylbo fullt upp med att paketera 147 ton ägg.

- Det blir ungefär 2,5 miljoner ägg, säger Sören Rabb som är en av ägarna till Alsbo Ägg.

Han förklarar att det är en lång planering för att få hönorna att värpa till påsk och att det involverar många hönshus och många olika hönsgrupper.

- Det ska vara rätt ålder på hönsen och ingen slakt eller nyinsättning, utan alla hönor ska vara i full produktion, det är jätteviktigt.

I de 70 meter långa gångarna ryms 12 000 höns och alla hönor värper för fullt. Äggen plockas sedan maskinellt.

På påskaftons eftermiddag så äts det ungefär 6 miljoner ägg i timmen i Sverige, berättar Sören Rabb.

- Det är jättebra att vi äter svenska ägg, säger han.

Och att vi äter så mycket ägg till påskhelgen har en viss betydelse för affärerna, men inte jättestor.

- Vi säljer mycket ägg då men efter påsk äter vi mindre, så slår man ut det på en månad blir det lite mer än en normal månad, men det är inte särskilt stor skillnad, säger Sören Rabb.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista