Uppdrag: Att mäta hushållselen

Nu har klimatpiraterna i Falun och Borlänge fått sitt första uppdrag. Piraterna är med i projektet medvetna val som ska få familjer i kommunerna att bli klimatsmartare.

Christina Landén och hennes familj är klimatpirater och har tillsammans med de andra klimatpiraterna blivit utrustade med en elmätare.

Deras första uppdrag av tolv blir att med hjälp av en el-mätare kolla hur mycket el hennes hushållsprylar drar, som kylskåp och tv.

För Chrstina Landén var det ingen tvekan om att bli klimatpirat.

- Jag tycker att det är en otroligt viktig fråga, det handlar ju om människans forlevnad och planetens framtid, säger hon.

Tidigare har familjen samlat kvitton och vägt maten som de slänger - för att bli mer medvetna om hur deras val påverkar miljön.

- Man kan känna sig maktlös när man hör rapporteringar om miljön på nyheterna och då kanske man kan tycka att det känns konstigt att göra en sådan sak som att samla kvitton och väga mat men det hjälper faktiskt och det är ju på det här privata planet som det faktiskt går att göra något, säger Christina Landén.


Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".