Ingen medling i Borlänge trots satsning

Medlingen mellan ungdomsbrottslingar och deras offer fungerar dåligt i Borlänge.
Efter nästan ett års arbete med medlingen har ännu ingen medling mellan förövare och offer ägt rum, och polisen är kritiserar såväl sig själva som socialen.

- Jag tycker inte att det fungerat eftersom vi hittills inte haft en enda medling, säger Ulrika Granberg kriminalinspektör i Borlänge som jobbar med ungdomsbrottslighet.
- För de ungdomar som velat medla med offret för hans eller hennes brott har det heller inte kommit till stånd nånting, fortsätter Ulrika Granberg.

Åsa Danielsson som är chef för öppenvårdsenheten vid Borlänge kommun som haft hand om medlingsverksamheten, tycker att man ändå fått igång ett ganska bra samarbete mellan dom instanser som berörs när unga begår brott; polisen, domstolsväsendet och socialen.
Problemet i dagsläget är dock att den enda medlaren har lämnat sin tjänst och nu letar man efter nya personer som kan bli medlare i Borlänge.

Ungefär en tredjedel av Sveriges kommuner får bidrag från Brottsförebyggande rådet för medlingsverksamhet.
Förutom Borlänge är även Avesta på gång att börja med medlingsverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".