Utan el efter höga räkningar

Den kalla vintern med höga elpriser har gjort att många har fått svårt att betala sina elräkningar.  Kent Broberg i Spjutsbo i Smedjebacken kan inte betala sin elräkning och hans el kommer att stängas av vilken minut som helst.

– Det besked jag har fått är att de stänger av strömmen. Då får jag inget vatten i kranarna och ingen värme, säger Kent Broberg.

Han har inget svar på hur han ska hantera det faktum att blir utan ström.

– Jag har en vedspis i köket. Det är allt.

Flera energibolag säger till Sveriges Radio att många har fått problem med elräkningen efter den stränga vintern.

Särskilt för de med rörligt elpris kan fakturan komma som en chock. Allt fler hör av sig till elbolagen för att söka anstånd med sin faktura.

Kent Broberg får sin el från Västerbergslagens Energi. Bo Sörberg är VD där. Han säger att företaget alltid försöker hjälpa kunder med problem. Särskilt om det är såna som tidigare betalat i tid. Men tålamodet har en gräns.

– Om det är så att kunden inte betalar för den tjänst som vi levererar, då måste vi någon gång sätta stopp och inte leverera mer, säger Bo Sörberg.

Kent Broberg har haft det jobbigt med ekonomin i några år. Men elräkningarna har han ändå alltid lyckats betala tidigare. Även om han fått någon påminnelse ibland.

Nu tänker han bära över sin frysbox till grannen för att rädda maten.

– Det är någonting som är snett. Det är ju de svaga i samhället som går på minan. Vi har inte råd att betala de här räkningarna. Det ska inte behöva bli så för att det är en bister vinter. Vi ska kunna överleva, säger Kent Broberg.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista