Stor brist på lägenheter i länet

Det är akut brist på bostäder i Dalarna och det måste lösas för att få människor att vilja flytta till länet.

Idag hålls en konferens om det här i Borlänge där bland annat Jonny Ganshag från Region Dalarna medverkar.

- Allt fler kommuner har en bostadsbrist och det gäller framförallt lägenheter för ungdomar, äldre och övriga. Vi behöver bygga mer helt enkelt, säger han.

 - Många flyttar till Dalarna, det är faktiskt 1000 fler som flyttar till Dalarna än härifrån varje år och någon gång kommer ju bostäderna ta slut så det är dags att börja bygga lägenheter.

Anna-Kari Berglund från Hyresgästföreningen menar att det framförallt är staten och kommunerna som ansvarar för att alla ska ha någonstans att bo. Och att alla ska ha råd att bo i de boendefomrer som erbjuds i dalakommunerna.

- Vi vet att det finns en obalans i de ekonomiska villkoren mellan olika sorters boenden och det måste rättas till - att ta bort fastighetsskatten är ett förslag som vi förordar, säger hon.

Politikerna har olika lösningar på bostadsbristen i Dalarna. Mikael Rosén från Moderaterna och Lena Olsson från Vänsterpartiet deltog på konferensen och de var eniga om att problemet måste lösas, även om tillvägagångssätte skiljer sig.

- Ett nyinvesteringsstöd är absolut nödvändigt, tycker Lena Olsson.

- Vi berhöver mer konkurrens på byggmaterialsidan och en enklare och snabbare planprocess, säger Mikael Rosén.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista