Paulsen (FP) svänger om köttklister

Folkpartiets EU-parlamentariker från Malung, Marit Paulsson, ser nu ut att byta ståndpunkt om trombin, det så kallade köttklistret.

Köttklistret har godkänts av EU-kommissionnen, men nu blivit nerröstat i Europaparlamentets miljöutskott. Det betyder att frågan ska avgöras i EU-parlamentet, troligtvis i maj. 

Därefter ska även ministerrådet säga sitt.

Marit Paulsen har tidigare förklartat att hon kommer att rösta för köttklister, men uppger nu enligt nyhetsbyrån TT att hon visst kan tänka sig ett förbud.

Att resolutionen mot trombin fick så starkt stöd i EU-parlamentets miljöutskott, 31 ledamöter röstade för den och 21 emot, talar för att det kan gå likadant i parlamentsomröstningen, menar den svenska socialdemokraten Åsa Westlund, som utformat resolutionen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Köttklister

Köttklister används för sammanfoga delar av kött.

EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa godkände 8 februari i år köttklister som livsmedelstillsats inom EU. Sverige röstade för förslaget.

Köttklister tillverkas av blod från ko eller gris.

Köttklister har inge kända skadliga verkningar, men kan vilseleda konsumenterna eftersom köttdelar kan fogas samman till filéliknande kött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista