borlänge

Borlänge vill bli trevligast

Borlänge kommun vill förändra den negativa bilden av staden. Igår presenterades ett nytt kommunikationskoncept för hur Borlänge ska uppfattas. Det tar fasta på det trevliga folket i Borlänge.

Konceptet heter alltså Trevligt Folk och visionen är att Borlänge ska bli Sveriges trevligaste stad. En ny symbol har tagits fram och en film med människor i Borlängemiljöer.

Och det här ljudet:

– Det är tänkt att alla borlängebor ska kunna bidraga. Vi ät trevliga och kan bli ännu trevligare, säger informationschefen Ann-Cathrin Brovall.

I början av 2000-talet toppade Borlänge brottsstatistiken i landet. Här begicks flest brott per invånare i hela Sverige. Sen dess har brottsligheten minskat och Borlänge har inte längre den där förargliga förstaplatsen. Men fortfarande försöker kommunen tvätta bort den negativa och trista stämpeln.

– I dag konkurerar alla kommuner om hitflyttare och företagsetableringar. Alla vill nå ut med en positiv bild, säger Ann-Cathrin Brovall.

Projektet Bilden av Borlänge startade 2004. Och i går presenterades alltså den senaste satsningen för att förändra synen på stan. Ett arbete som kostar kommunen 500.000 kronor om året. 

Men finns det då inga problem i Borlänge?

– Jo, det finns det. Men frågan är vad vi ska fokusera på, säger Åsa Granat, biträdande kommundirektör.

– Det går att skoja och raljera om det här upplägget. Men om man tar det till sig seriöst så står det faktiskt för något väldigt bra. Och alla kan bidraga. Då kan Borlänge ännu mer en positiv förebild, säger Åsa Granat. 

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista