Dalarna tappar invånare igen

Folkmängden i länet minskade med 116 personer under förra året, enligt definitiva siffrorn från Statistiska Centralbyrån i dag. Den stora förloraren är Smedjebacken som förlorat 145 invånare. Falun är den kommun som ökat mest. Faluborna har blivit 169 fler.

Det blev till slut minussiffror för Dalarna i fjol, trots en förhållandevis kraftig befolkningsökning under det första halvåret. Men under det andra har det alltså vänt nedåt igen.

Det beror helt och hållet på ett födelseunderskott som är så stort och som inte kan matchas av den inflyttning till länet som ändå skett.

Nio av länets 15 kommuner har tappat i folkmängd, och Smedjebacken är återigen den kommun som förlorat flest invånarna. Smedjebackenborna har blivit 145 färre under det år som gått . Däremot har grannkommunen Ludvika som också haft stora problem med vikande befolkningssiffror ökat sitt invånarantal, trots ett stort födelseunderskott.

Förutom Smedjebacken så är Borlänge, Vansbro och Rättvik stora förlorare.

Bolränge har tappat 130 invånare och för Vansbros och Rättviks del handlar det om en minskning med ett 70-tal personer.

Den kommun i länet som ökat mest i folkmängd är Falun.

Faluborna har blivit 169 fler och det betyder att folkmängden i Falun på nytt ligger över nivån 55 000.

Men mer anmärkningsvärd är ändå den folkökning som skett i Leksand som ökat sitt invånarnat med 118 personer. Leksand är också den kommun i Dalarna som under förra året hade den avgjort största inflyttningen, och de som flyttade till Leksand kom i stor usträckning från andra län i landet.

Befolkningssiffrorna 2003

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista