Nedskärningar oroar äldre i Mora

Socialnämnden i Mora genomför kraftiga nedskärningar inom äldreomsorgen. För att spara 31 miljoner kronor avvecklas 44 platser på servicehus. I stället hänvisas de gamla till hemtjänsten. Många av dom boende är ledsna och oroliga.

- Det är mycket beklagligt. Ska det gå över till hemtjänst så tar det längre tid. Det är vi som blir lidande av det här, säger Einar Nilsson, 92 år.

Einar Nilsson bor på avdelningen Tulpanen på Spanskgården som kommer att avvecklas och göras om till vanliga lägenheter. Han och de andra boende är oroliga.- De gråter och undrar varför och tycker att de ska få stanna här. De gamla är ledsna och de anhöriga är arga, säger undersköterskan Ing-Marie Medin, som jobbar på Spanskgården.

På Spanskgården läggs avdelningarna Tulpanen och Blåklockan ned. Samma sak gäller servicehuset Hanslinden i Våmhus. Total försvinner 45 platser i särskilt boende. Dessutom läggs sju sjukhemsplatser i malpåse.

- Det är ett tufft beslut som vi har tagit. Hade det funnits någon annan stans att ta pengarna i från så hade vi gjort det. Men vi har inte mer, säger socialnämndens ordförande Christiane Djäken.

- Vi har nått vår smärtgräns. Det går inte att ta mer här nu, säger hon.

Totalt har socialförvaltningen i Mora 800 anställda. De ska minska med ungefär 60. Det blir till exempel färre vikarier.

Socialnämnden har beslutat:

-28 platser på avdelningarna Blåklockan och Tulpanen på Spanskgården avvecklas och görs om till riktat boende.

-8 växelvårdsplatser på Spanskgården avvecklas.

-16 platser för korttidsboende på Spanskgården minskas till 11.

-7 sjukhemsplatser på Talludden eller Björkudden läggs i malpåse.

-17 platser särskilt boende på hanslinden i Våmhus avvecklas och görs om till riktat boende.

-Färdtjänsten begränsas till 8 resor per månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".